Eco accommodation in Croatia

Ozeleni poslovanje

„Turizam može postati održiviji samo tvojim primjerom, ne tvojim mišljenjem.“

Kako do održivog smještaja?

”Eko koracima” utabat ćete stazu za održivu zajednicu Dalmacije.  Učinite svoje poslovanje zelenim i pridružite nam se u privlačenju gostiju koji će upoznati i poštovati našu prirodu, naučiti o dalmatinskoj kulturi, kupovati od lokalnog stanovništva, uživati u tradicionalnoj kuhinji i davati nam obilate „manče“!

”Eko koraci” prema održivom smještaju:

Smanjenje stvaranja, odvojeno prikupljanje i recikliranje otpada

Smanjivanje stvaranja otpada prvi je korak u odgovornom gospodarenju otpadom i postoje različiti načini za postizanje manjih količina otpada. Nakon smanjivanja dolazi odvajanje otpada koji se može reciklirati. Goste bi trebalo informirati o potrebi smanjivanja stvaranja otpada, odvajanja otpada i recikliranja. Kontejneri za recikliranje papira, stakla i plastike trebaju biti dostupni gostima na javnim mjestima. Otpad (rezidualni otpad, papir, plastika, organski otpad, staklo) treba se odvajati, reciklirati i odlagati na odgovarajući način.

Kriteriji:

  • Kante za odvojeno prikupljanje otpada (papir, plastika, staklo, metal)
  • Kante/vrećice za odvojeno prikupljanje biootpada (Organko ili nešto slično)
  • Omogućavanje zbrinjavanja opasnog otpada
  • Korištenje trajnog pribora i stolnjaka
  • Certificirani ekološki proizvodi za čišćenje
  • Korištenje tekstila, materijala i opreme od prirodnih materijala (izbjegavanje korištenja plastičnog namještaja)
  • Nabava sredstava za pranje i čišćenje u velikim pakiranjima (minimalno od 0,5 l)
  • Korištenje dozatora za sredstva za higijenu
  • Predbilježba za obroke (s ciljem smanjenja stvaranja organskog otpada, kriterij je primjenjiv za turističke objekte koji poslužuju obroke)
  • Izbjegavanje malih pakiranja prehrambenih proizvoda (kriterij je primjenjiv ukoliko turistički objekt nudi uslugu prehrane)
  • Vrtno kompostište (kriterij je primjenjiv ukoliko turistički objekt ima vrt)
Smanjenje potrošnje vode

Potičemo smještajne objekte da smanje potrošnju vode korištenjem reduktora za slavine. Reduktori su uređaji pričvršćeni za slavinu za vodu kako bi smanjili količinu potrošene vode s prosječnih 12 na 6 litara po minuti ili manje i kako bi pojačali vodeni mlaz. Reduktori za slavine drastično smanjuju potrošnju vode, a da ne utječu na komfor vaših gostiju. Uz to, uštedjet ćete i energiju. Smještaj za turiste trebao bi podizati svijest među gostima o štednji vode.

Kriteriji:

  • Reduktori za slavine i tuš glave
  • Prikupljanje i ponovno korištenje kišnice
  • Preporuka za goste u kupaonici za višednevno korištenje ručnika za turističke objekte koji gostima pružaju uslugu svakodnevnog čišćenja i održavanja
Smanjenje potrošnje energije

Racionalna potrošnja energije je glavna pretpostavka održivog razvoja općenito pa tako i u turizmu te iz tog razloga potičemo korištenje energije iz obnovljivih izvora (sunce, vjetar, kiša…).

Kriteriji:

  • Korištenje štednih žarulja u objektu (LED žarulje)
  • Reduktori za klima uređaje
  • Solarni paneli za grijanje vode
  • Sustav gašenja rasvjete i električnih uređaja kada nisu u upotrebi
  • Automatsko reguliranje temperature u objektu na max 21°zimi, 26°ljeti
  • Zelena gradnja
  • Obnovljiva energija (električna energija koja se koristi u objektu dolazi od obnovljivih izvora energije poput sunca, vjetra, kiše i drugih obnovljivih izvora)
Lokalna i organska hrana

Hrana koja se koristi pri sastavljanju jelovnika trebala bi uglavnom biti sezonska, organska i lokalno proizvedena. Na ovaj način se podupire lokalna poljoprivreda i razvija zajednica te, osim toga, minimalizira se prekomjerno trošenje goriva radi transporta namirnica iz dalekih krajeva te se smanjuje zagađenje zraka, a naročito otpuštanje stakleničkih plinova koji uzrokuju globalno zagrijavanje.

Kriteriji:

  • Preporuka za ponudu hrane od lokalnog uzgajivača, direktno
  • Ponuda hrane iz vlastitog vrta (kriterij je primjenjiv ukoliko turistički objekt nudi uslugu prehrane)
  • Lokalna i organska hrana te ponuda hrane s eko-markicom (kriterij je primjenjiv ukoliko turistički objekt nudi uslugu prehrane)
  • Izbjegavanje GMO hrane (kriterij je primjenjiv ukoliko turistički objekt nudi uslugu prehrane)
Zelena mobilnost

Ako se do smještaja može doći javnim prijevozom, informacije o tome moraju se pružiti gostima. To se može učiniti na internetskoj stranici, elektroničkom poštom ili drugim kanalima. Potičemo korištenje javnog prijevoza i savjetujemo iznajmljivačima da nude „popuste za zelenu mobilnost“ kako bi povećali korištenje javnog prijevoza, bicikala, električnih automobila i zajedničke vožnje automobilima.

Kriteriji:

  • Promocija korištenja javnog transporta (informacije o rasporedu, linijama, cijenama, ponudi bicikala i električnih bicikala, ponudi električnih auti i sličnim oblicima zelenog transporta)
  • Informiranje o prirodnim putevima (uključujući biciklističke i brodske staze)
  • Gostima se nudi usluga korištenja bicikala i električnih bicikala
Smanjenje buke

Poznato je da i buka negativno utječe na okoliš i zdravlje. Poželjno je buku svesti na minimum te poštivati okruženje i održati dobrosusjedske odnose.

Kriteriji:

  • Informirati goste da poštuju ambijent i ne stvaraju buku
  • Voditi računa o izvorima buke u objektu te nastojati smanjiti razinu buke
Lokalne vrijednosti

Informiranje o kulturno-povijesnoj baštini, prirodnim vrijednostima, lokalnoj bioraznolikosti, krajobrazu, lokalnoj kuhinji i običajima te drugim lokalnim vrijednostima sastavni je dio brige o zajednici i okolišu.

Kriteriji:

  • Informiranje o kulturno-povijesnoj baštini
  • Informiranje o prirodnim vrijednostima, lokalnoj bioraznolikosti, krajobrazu
  • Promocija lokalne kuhinje
  • Uređivanje okoliša lokalnim, autohtonim vrstama
Edukacija i komunikacija

Kontinuirana edukacija i kvalitetna komunikacija su osnovni preduvjeti uspješnog certificiranja Dalmatia Green programa. Osim informiranja i edukacije gostiju, od iznimne je važnosti kontinuirano i kvalitetno educiranje sebe i svog osoblja.

Kriteriji:

  • Informiranje o uključenosti u Dalmatia Green program – isticanje oznake članstva i plakata u objektu i na web stranicama
  • Obrazac za povratnu informaciju od gostiju o provedbi Programa
  • Imenovanje osobe i edukacija osoblja za provedbu Programa

Kako do održivih aktivnosti?

Pružatelji usluga koji rade na području aktivnog turizma (poput raftinga, planinarenja, vožnje bicikla, ronjenja, jedrenja i sl.), joge, gastronomije, umjetnosti i kulture dobrodošli su da nam se pridruže uvođenjem održivih smjernica u svoje poslovanje!

Potičemo vas da povedete vaše trenutačne aktivnosti u održivom smjeru. Ako tek razmišljate o bavljenju turističkim poslom, potičemo vas da surađujete s domaćim proizvođačima i ekološki certificiranim iznajmljivačima kako bismo stvorili inovativnu ponudu aktivnosti utemeljenu na Dalmatia Green smjernicama.

Osnova je održivosti jedinstvo u raznolikosti i suradnja je ključ za uspjeh!

Dalmatia Green smjernice prema održivim aktivnostima:

Planiranje prije aktivnosti
  • razvijte i promovirajte aktivnosti na manje poznatim mjestima u Dalmaciji. Istražite Prirodu Dalmacije i inspirirajte se!
  • posjetite Parkove Hrvatske i razvijte eko avanture na zaštićenim područjima u Dalmaciji.
  • planirajte, organizirajte i promovirajte aktivnosti u pred- i post-sezoni za turizam 365.
Zeleni transport
  • minimalno korištenje motornih vozila
  • informirajte goste može li se do vaše aktivnosti doći javnim prijevozom i potaknite ih da ga upotrebljavaju
  • promovirajte prijevoz s niskom razinom emisije ugljika
Dalmatinski lokalni identitet
  • potaknite poštovanje dalmatinske lokalne zajednice, njezinu povijest i tradiciju
  • pokažite izvornost dalmatinske kulture i uključi priče
  • pružite jedinstveno iskustvo suradnjom s lokalnim organskim proizvođačima, restoranima koji nude tradicionalnu hranu
Društvena odgovornost
  • zaposlite lokalno stanovništvo i platite ga pristojno
  • omogućite poštene radne uvjete za zaposlenike i partnere
  • pozivajte domaće i međunarodne volontere da ti pomognu u provedbi aktivnosti
Očuvanje bioraznolikosti, ekosustava i krajolika
  • pružite adekvatno znanje o lokaciji održavanja aktivnosti
  • potaknite odgovorno ponašanje u prirodi i obazrivost prema drugim posjetiteljima
  • upoznajte se s etikom ponašanja u prirodi, poput principa „Ne ostavljaj tragove
  • surađujte s nevladinim udrugama
  • priključite se lokalnim akcijama (npr. čišćenja, sadnje stabala itd.)
Ravnoteža tijela i uma
  • razvijajte aktivnosti na manje poznatim lokacijama i uključite poučno-interpretativne staze u vaš program
  • stvorite inovativne programe koji potiču samosvijest, ravnotežu tijela i uma i osobni razvoj
  • promovirajte zdrav stil života i pružajte informacije gdje kupiti domaću hranu i proizvode
Poštuj biljni i životinjski svijet
  • upoznajte goste s biljnim i životinjskim svijetom i potaknite ih da ga promatraju s udaljenosti
  • umanjite ometanje prirodnih ekosustava
  • organizirajte aktivnosti samo na putovima i označenim stazama
Štednja vode
  • informirajte o visokoj kvaliteti pitke vode iz slavine
  • objasnite problem utjecaja turizma na vodno tijelo u Dalmaciji
  • uložite napor i primijenite tehnike za štednju vode
  • uključite goste u otkrivanje i mapiranje besplatne vode za piće korištenjem Freewa mobilne aplikacije
Smanjenje, odvajanje i recikliranje otpada
  • smanjite količine otpada odvajanjem, recikliranjem i ponovnim korištenjem
  • smanjite uporabu plastike i drugih pakiranja učinkovitim planiranjem prije izleta
Štednja energije
  • naučite o tehnikama za štednju energije i provedite ih
  • koristite obnovljive izvore energije gdje je to moguće
Udruga za prirodu okoliš i održivi razvoj
Obala hrvatskog narodnog preporoda 7/III 21000 Split
IBAN: HR81 2330 0031 1000 8640 0
OIB: 17644269011
© 2017 Udruga Sunce
 

KONTAKT

 
FINANCIRALO
  • Projekt se realizira u okviru sufinanciranja programa i projekata za strukovne udruge u turizmu i ugostiteljstvu 2017. godine.
PARTNERS