Pašticada – dalmatinski ponos. Priča se da izvorno dolazi iz Italije, a u Dalmaciju ju je donijela Mletačka Republika. No pašticada se kroz stoljeća toliko udomaćila da je postala tradicionalno dalmatinsko jelo. Bez obzira na razne verzije, svim receptima je zajedničko da ni jedan slatko-kiselo-slani okus ne smije prevladavati u pašticadi.
Ako ste ljubitelj okusa pašticade, a ne jedete meso, za vas imamo posebnu poslasticu osmišljena od strane splitskih učenika – gotova veganska pašticada A’la pašticada. Donosimo vam recept koji će vam pokazati da kako ovaj umak od pašticade može odlično ići i u brze i ukusne finger food zalogajčiće, a ne samo tradicionalno – uz njoke.
Ovi trokutići nisu samo ukusni, nego su i pravi primjer kako kuhati održivo s minimalno stvorenog otpada. Ostatke povrća za pripremu možete kompostirati, a ostali stvoreni otpad možete odijeliti kako to rade i naši Dalmatia Green članovi.
Sigurni smo da će vam se ovaj recept svidjeti pa vas pozivamo da ovdje pogledate cijeli recept.
A’la pašticada je nastala u okviru projekta Sunca Zelena učenička poduzeća – održivo razmišljanje i djelovanje u suradnji s tri srednje škole: Obrtno tehnička škola Split, Škola za dizajn grafiku i održivu gradnju Split i SŠ Braća Radić, Kaštel Štafilić